Предстоящи събития

Анкета

1. Одобрявате ли текста и музиката на ХИМН НА ГРАД ТВЪРДИЦА?

Резултати:

Одобрявам текста и музиката :
63% Complete (success)
Не одобрявам текста и музиката :
17% Complete (success)
Не мога да преценя :
20% Complete (success)

Връх Чумерна

Дата на публикуване: 13.03.2020 14:45

Намира се в източната част на Средна Стара планина. Името му напомня за честите облаци и мъгли, с които е обвит върхът. Със своите 1536 метра е най-високият в Средна и Източна Стара планина. Неговото скалисто чело се отделя от заобикалящите го отвсякъде отвесни гори и скали. Северните му склонове са полегати, къси, с букови гори, а южните са дълги, прорязани от речни долини. Той има формата на огромна слабо огъната подкова, обърната с отворите си на юг.

Върхът е бил удобно свърталище за хайдути и разбойници, защото е отдалечен от населените места, намира се дълбоко навътре в планината сред обширните гори и много планински хребети, долища и реки, които трябва да се преминат, за да се стигне до него.

Тази част на планината е нещо като „лечебница”, в която възстановяват силите си изтощените от глад или от раните си хайдути. Един от четниците на разбитата дружина на Хаджи Димитър си спомня: „През цялата нощ пътувахме, зората се пукна, когато достигнахме един връх и по покана на водача си сложихме изнурените си кости върху росната, зелена, балканска земя. Аз бих желал щото раят за красотите, за който говорят толкова калугерите, да бъде това, каквото беше нашият планински връх тая заран със своя чуден изгрев, със зелените си дървета, с концерта на тамошните птици.”

Панайот Хитов, който дълги години кръстосва Стара планина и познава всяко кътче от нея, не може да задържи вълнението си от възхитителната гледка, която се открива от този връх: „Когато дойдеш на Чумерна, то пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя! Аз обичах да седя на това място и да оплаквам като Еремия своето поробено отечество… От това място се види Стара планина, види се Едрине, види се Пловдив, види се Доспат. Погледай на дясно. Види се Елена, види се Беброво, види се Търново, види се Габрово, види се Плевен. Като погледнеш към юг, то видиш полетата, наредени с трендафил и много реки; а като погледнеш към Дунава, то видиш бърда и шумаци, горите са облени със златните очи на българското слънце; керемидите се червенеят измежду сливаците, орешаците, крушите и вишняците, а реките се лъщеят от слънцето като сребърни пояси.”

До Чумерна може да се стигне по два начина: с автомобил - през Твърдица или Елена до хижа Чумерна.

Близо до върха могат да се намерят маркирани пешеходни маршрути, ски писта и хижа със същото име. През самия връх минава Европейски туристически маршрут Е3.


Потърсете в сайта

Разплащане на местни данъци и такси