Предстоящи събития

Анкета

1. Одобрявате ли текста и музиката на ХИМН НА ГРАД ТВЪРДИЦА?

Резултати:

Одобрявам текста и музиката :
63% Complete (success)
Не одобрявам текста и музиката :
17% Complete (success)
Не мога да преценя :
20% Complete (success)

„Хайдушка поляна”

Дата на публикуване: 23.03.2020 10:38

Дивно величие притежава Твърдишката планина! Много тайни крие тя, много предания пази за местата, свързани с лични български синове. Такова емблематично място е „Хайдушка поляна”. Този красив кът от Стара планина съхранява спомена за героизма и величието, за непреклонния дух на твърдичани.

Намира се на изток от м. Предела, по пътя за вр. Чумерна. Пътят минава край красива местност, заобиколена с гъста букова и борова гора. В западната част на поляната е изградена чешма, а в източната, близо до пътя, се намира скромна паметна плоча, издигната през 1968 година с имената на хайдутите, които са намирали убежище и закрила тук: Кара Колю, Пею Буюклията, Филип Тотю, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Димитър Калъчлията, Злати Конарчанина и др.

По време на Освободителната война (пролетта на 1877 г.) около „Хайдушка поляна” се установява Твърдишката чета на войводата Симеон Стойков. Четата доставя на руското командване ценни данни за движението на турската войска и подпомага преминаването на части от руската армия през Твърдишкия проход през зимата на 1877/78 г.

Името на „Хайдушка поляна” отдавна се е превърнало в светла легенда и гордо настояще. Тук си дават среща всяка година, в първата неделя на м.август, поколенията на Твърдица, за да засвидетелстват преклонението си към паметта на народните закрилници и привързаността към родния край и родовия корен.


Потърсете в сайта

Разплащане на местни данъци и такси